6 t/m 9 oktober 2021

13 oktober 2021: Wilt u een week na dato weten hoe Sees de route op de kaart heeft gezet? Stuur een mail naar  info@lecitronpresse.nl.


12 oktober 2021: Het ellenlang uitgestelde feest is gevierd en telt honderdvijftig winnaars! Na de regenbuien met bijbelse proporties van de proloog baadden donderdag, vrijdag en zaterdag in stralende zonneschijn en werden de dakloze Citroëns beloond voor hun volharding op woensdag. Die volharding van woensdag geldt ook voor de equipe José van der Voort en Oscar Kortenbach: hun DS liet de LHM vrijelijk vloeien en dat viel niet te stoppen. Het onvermijdelijke gebeurde. De man die met de meest prachtige DS'en indruk maakte op zijn ega en ego werd gedwongen in een Fiat aan de Pressé te beginnen. Het leverde hun de Prix d'Endurance op.

Appels voor citroenen waren er voor Peter en Tjerk van Lint. Officials stelden vast dat hun Citroën GS het meeste stonk van alle deelnemende auto's. Peter en Tjerk namen de appels enigszins bedrukt in ontvangst en ze stelden voor er een wisseltrofee van te maken...


Sponsor Delagarde Delozanne gaf een megafles champagne weg en die lieten wij door twee trotse vaders overhandigen aan hun talentvolle dochters; wat goed is moet vroeg worden ontkurkt. Van links naar rechts: Barend en Anke Lambrechtsen en Ilse en Rogier Verhoef.De fles van Delagarde Delozanne was een spontane geste. De Le Citron Pressé-prijs voor grootste talent - de film die in 2012 van Le Citron Pressé is gemaakt - ging dit jaar naar de beste debutanten van dit jaar: Muriël Tigchelaar en Arnold Hoogenhout reden in hun 2CV Spécial E (niet van elektrisch, wel van economisch) naar een fraaie zeventiende plek in het eindklassement. 

Dit jaar schreven er maar liefst acht teams in van drie equipes. Alliance Nord Sud (Gernaey/Van der Wolf/Koster/Reiss/Cottenie/Schoonman) won de derde prijs - Vive les Vacances van sponsor CitroExpert. Le Canard et les Brochets (Bennink/Grimeijer/Sommer/Sommer/Onkenhout/Bergher) - Bennink/Grimeijer kiezen soms een eend en soms een snoek - ontvingen de tweede prijs, Reserveblik van sponsor CitroVisie. De hoofdprijs ging naar inDyaantjes (Schulte/Verkuijl/Kramer/Bressers/Kramer/Kramer) kregen de hoofdprijs voor teams: drie jaarabonnementen op CitroExpert.


Mark Schulte, Irene Verkuijl, Jan Kramer, Coosje Kramer, Bregje Bressers en Job Kramer.


Misschien wel de belangrijkste prijs die een equipe tijdens Le Citron Pressé kan winnen, is die voor wellevendheid. Deze eer viel dit jaar de equipe van Sander van der Werf met dochter Stéphanie van der Werf te beurt. Ingetogen en bescheiden, maar immer met de grote grijns van Sander en de beminnelijke glimlach van Stéphanie; wellevendheid in de ware zin van het woord.

De prijs die deelnemers loodzwaar op de maag ligt tijdens Le Citron Pressé is de Rode Lantaarn, een wisseltrofee die sinds 2014 wordt toegekend in de vorm van een betonzware citroen. Dit jaar kan die in een GS Break mee naar huis worden vervoerd; Maarten en Ton Bender wisten na een berucht dieselgate alle andere deelnemers in het klassement vóór zich te houden. Van links naar rechts: official Sjaak Cornelissen helpt Maarten en Ton Bender het lot van de rode lantaarn te torsen, geholpen door official Lex de Frel.

Sponsor Eendenspul kende een prijs toe aan de beste equipes in een tweecilinder Citroën. Die drie equipes mochten vervolgens zelf kiezen welk schilderij van Joop Wever zij verkozen. Van links naar rechts: Willem Klein Lankhorst, Paul Klein Lankhorst, Michel de Leeuw, Jan-Jaap Pouwer, Arnold Hoogenhout en Muriël Tigchelaar.

En de feestavond werd besloten met het toetje van de hoofdprijs. Eerst was het 'thumbs up' voor Lode van de Velde en Philip van de Velde (brons)


en Nadja Cottenie en Annelies Schoonman (zilver)
en tenslotte voor eindoverwinnaars Giel Kruijer en Sander Korver.


Dit alles is mogelijk gemaakt door onze welwillende sponsors ANWB, TOTAL NL, Citroën Nederland, Eendenspul, CitroExpert, CitroVisie en hoofdsponsor Gert de Jong Automobielen. En last, but not least onze onvolprezen officials:


Van links naar rechts: René Verschoor, Thijs Schieving (WW), Harro van der Vlugt, Marcel Schoneveld, Piet van Gelder (WW), Jan Vegt, Eric Smit, Eric Bish, Pieter Hennipman, Anton Titsing, René Roelofs, Arthur Denzler, Sjaak Cornelissen, Annemieke Versteegh, Eric Rienmeijer en Lex de Frel. Op de foto ontbreken Albert Han Wiggers en Niek Verdoes - zij hadden huiselijke verplichtingen.

5 oktober 2021: Eric Smit gaat met de Citroën C5 AirCross SUV Hybrid op pad om de bordjes langs de weg te zetten. Daartoe neemt hij mee: Eric Rienmeijer, honderddertig bordjes, een paar honderd Tie-wraps, tientallen meters Duct tape en een heggenschaar...


3 oktober 2021: Om een beroep op de Wegenwacht-2CV  te kunnen doen, is het raadzaam om WhatsApp op uw telefoon te installeren, want bij onverhoopt onheil dient het gemak de mens, en dan mogen jullie wel degelijk gebruikmaken van een gsm. Met WhatsApp komt dan meteen de plek des onheils in beeld. App Thijs op +31 623 918917. Is Thijs in gesprek, bel of App dan Piet op +31 642 540666.

27 september 2021:  Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wezen. Daarom is de Rode Lantaarn een loden last, de Citroenpers van Philippe Starck is vederlicht en de Wisselpressé houdt het midden.


20 september 2021: Er wordt door deelnemers gevraagd naar kaartmateriaal dat tijdens Le Citron Pressé nodig zou zijn. Feitelijk zijn die kaarten niet nodig, want de gebruikte fragmenten staan in het routeboek. Pas wanneer u dat fragment bent 'uitgereden' (de weg waarop u rijdt staat niet op het kaartfragment in het routeboek), dan is de kaart nuttig. Ook bij Blinde lijnen kunt u er uw voordeel mee doen. Wij hebben Michelinkaarten 515 Champagne-Ardenne, 533 België Noord en Midden en 534 Zuid-België gebruikt.


5 september 2021: We zijn na anderhalf jaar maar weer eens gaan kijken hoe de route die we vorig jaar voor ogen hadden er momenteel bij ligt. Wel, hij ligt er nog - eigenlijk niet veel anders dan pre-corona. Dat geldt overigens in mindere mate voor de Franse bevolking, er is echt wat veranderd. In het hotel dienden we onze QR-code te tonen, kregen we een polsbandje, volgden we looplijnen, liepen met een mondkapje, vergaarden ons ontbijt met een grijptangetje en volgden nog wat onwennigheden. Ook de lunchlocaties richten zich anno 2021 meer op haute hygiëne dan op haute cuisine. Soit. De Franse wegen liggen er verleidelijk als altijd bij, en wat willen we nog meer? Novotel verlangt niet meer dan uw gegevens; wanneer wij die overleggen, hoeft u als deelnemer geen formulier in te vullen. Wél moet u een QR-code of negatieve test kunnen tonen om in het hotel te worden toegelaten. Alors, we zullen zien! 

24 augustus 2021: Pfff, eindelijk goed nieuws van het Pressé-front: het gaat door, we gaan het doen, we gaan het meemaken en we gaan weer ouderwets plezier beleven, haasten, te laat komen, verkeerd rijden, nog een keer verkeerd rijden om ten slotte elkaar de maat te nemen bij een TC door op andermans kaart te kijken of ie net zo veel letters heeft. Novotel kan het aan, de hotelschool kan het aan, de restaurants onderweg gaan hun best doen en van ons als organisatie en officials weet u niet beter. Tot 25 september, zorg dat uw Troen er ook klaar voor is. En dan door naar de proloog waar anderhalf jaar op is gewacht...


7 mei 2021: We hebben een datum geprikt voor de Technische Keuring: zaterdag 25 september. De keuring vindt op het bekende adres in Aalsmeer plaats, aan de Lakenblekerstraat 33.1 april 2021: Tja, nu is er geen redden meer aan, want door het negatieve reisadvies mogen we niet eens meer naar Frankrijk om de route te verkennen die we een jaar geleden voor de laatste keer hebben verkend. En een diner op anderhalve meter van elkaar is ook niet echt een aanlokkelijke gedachte. Met het hotel zijn we overeengekomen dat we net als Parijs-Roubaix naar het najaar verkassen: woensdag 6 tot en met 9 oktober. We hadden al rekening gehouden met dit scenario en daarom september vrijgehouden, maar dat was voor de hotelschool geen optie. Wel kunnen we nu Le Petit Pressé wat verder uit de vakantieperiode halen en naar zaterdag 28 augustus verplaatsen.


9 maart 2021: We zijn in afwachting van een reactie van Novotel in Tinqueux om te horen wat zij ons in mei zouden kunnen bieden. Al overleggend blijkt dat rallyrijden vooral een collectief gebeuren is; ontbijten op de hotelkamer is best een optie, maar een diner? En op anderhalve meter over een motorkap gebogen staan en een glas bier of wijn nuttigen?


We hebben inmiddels ook met De Weistaar overlegd, de locatie voor Le Petit Pressé. Die staat voor 10 april op de rol. Ook daar proberen ze met man en macht alternatieven te bieden om een legaal samenzijn mogelijk te maken. Meeneemmaaltijden voor auto of op terras? Mwah. De Weistaar acht het uitgesloten dat we rond Pasen al met honderd man bijeen mogen komen, en dus jagen we nu al een kogel door de kerk. Ongeacht eventuele doorgang van Le Citron Pressé in mei, schuiven we Le Petit Pressé dus door naar zaterdag 7 augustus 2021.  

23 december 2020: Het jaar 2020 heeft ons allerminst gebracht wat we er in 2019 van hadden gehoopt. Soit. 2021 moet ons meer brengen, daar vertrouwen wij in elk geval op. Begin maart gaan we met het hotel in Tinqueux in gesprek hoe we en of we Le Citron Pressé in mei kunnen laten plaatsvinden. Ondertussen wensen wij jullie fijne feestdagen toe en een geluidloze jaarwisseling naar een veel beter 2021!


24 juli 2020: Merkwaardig, maar waar: we zitten vóór 1 september al vol. Vader Rob en Zoon Rikkert completeren het geheel. En geheel in stijl doen ze dat nu met een Citroën!


15 juni 2020: Moesten Mark en Irene dit jaar verstek laten gaan omdat ze hun kompas op het noorden wilden richten, in 2021 liggen ze niet meer wakker van die plannen. De oranje Dyane, godin van de jacht op nieuw succes!


15 juni 2020: Wij werpen onze blik graag vooruit naar Le Citron Pressé 2021. En dan is het extra fijn dat Paul Nijhuis op een zomerse zondag besluit om ook maar eens mee te doen. Hij chauffeert deze smetteloze dakloze dame en laat zich navigeren door zoon Max. Welkom heren!


12 juni 2020: Geen halve maatregelen, geen anderhalve maatregelen, maar concrete - zij het enigszins adembenemende maatregelen. Honderdvijftig stuks die onderdeel zullen uitmaken van alle toebehoren waarmee wij jullie volgend jaar zullen uitrusten...24 mei 2020: We zijn weer thuis. Nou ja, met uitzondering van Marco Verkuil en Niels Lettinga zijn we natuurlijk nooit echt vertrokken. Het is en blijft allemaal erg jammer. Zaterdagochtend dienden Nadja Cottenie, Annelies Schoonman en vader en zoon Ruut en Wout van Schie zich echter aan bij de centrale hoofdvestiging van Stichting Pressé, om aldaar de honneurs waar te nemen die ze voor de zaterdagavond in gedachten hadden: overhandiging van twintig flesjes Hansjebier voor alle officials. Dank! We bezinnen ons op distributie.

Maar elk nadeel heb ze voordeel: de voortreffelijke Sanne van de hotelschool die in 2019 alles in goede banen wist te leiden - inclusief een opstandige buurtbewoner - had voor ons dit jaar een speciale finale voor ogen: buiten eten op de cour. Wellicht kon er zelfs een plaatsje voor de auto van de winnende equipe worden vrijgemaakt... Enige vereiste: warm, bij voorkeur zwoel weer. Daarvan was gisteravond geen sprake. Tot 2021!


25 april 2020: Thea Blankenstein overleden.

Herinnering aan Thea Blankenstein

In de formative years van Le Citron Pressé, 1996-2002, lag de finish altijd in Hilvarenbeek. Net uit België, mooie Vrijthof, goede horeca.

Le Citron Pressé had daar een formidabele ambassadeur. 

De zaal Elckerlyck? Podium en geluidsinstallatie? Hoe communiceren we met de rekenkamer? 260 Driegangendiners warm uitserveren? Wie doet dat dan? Spreekt de burgemeester? Parkeren we op het gras van de Vrijthof? 200 Citroenen op het dak van mijn XM? Genoeg bier op alle terrassen? Passagecontrole op Laag Spul? Uitzending op de regionale radio? Wil het hotel a.u.b. niet stofzuigen tijdens het ontbijt? Alles kon!

De formidabele regelaar die dat alles, en nog heel veel meer, mogelijk maakte was Thea Blankenstein.

Gedecideerd, maar met veel charme en diplomatie, en een enorm netwerk.

Zelf hoefde ze niet in de schijnwerpers. Une grande dame.

Thea Blankenstein-van Haselen is op 20 april 2020 overleden. Ze is moedig geweest. Ze wist dat het op was.

Namens de honderden deelnemers aan Le Citron Pressé die in Hilvarenbeek aan  de finish waren: dankjewel Thea, het was mooi, rust in vrede.

Michel Verbeek


17 maart 2020: Er bestaan blijkbaar momenten dat zelfs Le Citron Pressé geen vrolijkheid op jullie gezicht kan toveren. Waar wij allemaal al maanden naar uitkijken is definitief aan een verre horizon verdwenen. Le Citron Pressé 2020 gaat niet door. We kunnen ons niet veroorloven om deelnemers, officials en wie dan ook in gevaar te brengen. Nog afgezien van het feit dat enige overheid het ons verbiedt. De situatie met het Coronavirus is ook over twee maanden niet zodanig dat wij door Frankrijk rond gaan rijden.

Met het hotel zijn wij overeengekomen dat onze aanbetaling daar blijft staan tot 2021; we schuiven dus een jaar door en gaan ervan uit dat jullie allemaal je inschrijving handhaven. De Technische Keuring vervalt. Le Petit Pressé 2020 wordt ook afgelast, maar dat inschrijfgeld storten we gewoon terug.

Sorry, dit is geen fijn nieuws. Laten we ons allemaal door deze barre tijd heen worstelen en uitkijken naar 12 tot en met 15 mei 2021. 

21 februari 2020:

Jazeker, we hebben een nieuwe sponsor. Citrovisie is uitgever van boeken met wetenswaardigheden over Citroën die u nergens anders leest, sterker nog: waarvan u het bestaan niet vermoedde. Een presidentiële Visa cabrio? Dit jaar de prijs waarmee de meest wellevende equipe naar huis vertrekt. Het boek dan...

17 februari 2020: Frankrijk lag en ligt er kletsnat bij; we hebben zowaar de Maas moeten doorwaden! Maar soms toch ook weer een traject met ouderwetse, kleverige klei. Maak je geen zorgen, dit traject doen we niet. We zijn omgekeerd op zoek naar iets waar asfalt viel waar te nemen... 

23 januari 2020: Alles wordt weer als het was. Is dat goed nieuws? voor sommigen. Is het noodzakelijk? Absoluut, want onze Rekenkamer had niet gerekend op paaszaterdag - en zonder Rekenkamer verliest Le Petit Pressé zijn betekenis en bezieling. Dus draaien we alles weer terug en proberen de Benzen te negeren. De Weistaar staat voor een serieuze logistieke uitdaging, maar ze gaan die graag aan. Van ons wordt gevraagd of wij aan de zijkant willen parkeren, de Mercedes Benz-club staat achter. Afijn, dat gaan we wel regelen met officials. Voor de goede orde: Le Petit Pressé op 18 april, Technische keuring op 11 april. Met dank voor uw begrip, we hebben daar het nodig van gevergd. 

13 januari 2020: Op verzoek van de Weistaar, centrale locatie van Le Petit Pressé, hebben we de zaterdag van de Technische keuring omgewisseld met die van de Petit Pressé. Op 18 april rijden er al Mercedes Benzen rond bij De Weistaar... Kortom: zaterdag 11 april Petit Pressé, de week erop Technische Keuring.

11 januari 2020: Beste wensen voor 2020, haast u op gepaste tijden is ons devies. Wij gingen alvast een kijkje nemen, en denken dat we hier best wel 62 fraaie Citroëns kunnen parkeren.14 oktober 2019: Ontvangst en diner in het Teaching Hotel Chateau Bethlehem zijn ons in 2019 uitermate goed bekomen; de leergierigheid spatte ervan af en er werd volop meegedacht. Dus gaan we er ook in 2020 daar een mooi feest van maken. Dat betekent dat jullie er misschien ook willen overnachten! Dat kan, want met de Hotelschool is overeengekomen dat we er exclusief zitten, dus alleen LCP-ers. Overnachting kost € 85,- voor twee personen, ontbijt € 15,- p.p. en dan komt er nog wat toeristenbelasting bij. Haast is geboden, want er zijn slechts 26 kamers beschikbaar, en daarvan heeft de organisatie er 6 voor zichzelf gereserveerd. Interesse? Stuur een mail naar  salesteachinghotel@zuyd.nl .

Vermeld het voorlopige startnummer bij Le Citron Pressé 2020 - dat vindt u hier Equipes 2020

20 september 2019: Tijdens de prijsuitreiking, zaterdag 1 juni, werden we in zekere zin gered door het welwillend ter beschikking gestelde prijzenpakket van Eendenspul, want Les Brochets bestond uit vier equipes - wij hadden slechts drie exemplaren van Vive les vacances, ter beschikking gesteld door sponsor CitroExpert.

We waren ook eerlijk gezegd enigszins overvallen door de animo voor die teamprijs, een animo die op de valreep enorm was. Verbetermomentje, dus. In 2020 pakken we het daarom anders aan. CitroExpert stelt voor de eerste prijs maar liefst zes jaarabonnementen beschikbaar. Heeft u al een abonnement? Dan mag u een van uw Citrofiele vrienden verrassen en ontvangt u zelf een verzamelband. Ook voor de tweede en derde prijs worden boeken weggegeven. Keerzijde is wel dat we teams tot maximaal drie equipes gaan beperken, u begrijpt waarom.

28 augustus 2019: We hadden het al tijdens Le Citron Pressé van 2019 verklapt, dus de verrassing is er vanaf. Desalniettemin is het fijn nieuws: ook in 2020 komt er een Pressé! Eerst gaan we aan de slag met de Routes D'S Ducs, een rally voor leden van de ID/DS Club Nederland, die in oktober zal worden verreden. Maar inschrijven voor  Le Citron Pressé kan al vanaf aanstaande zondag, 1 september. Voor het eerst in de tien jaar dat wij de Pressé organiseren, gaat de prijs omhoog: van € 1250 naar € 1275. Met die extra € 25 dekken wij de kosten van de door iedereen enorm gewaardeerde en feitelijk onmisbare Wegenwachteend, met Thijs 'De bankschroef' en zijn kompaan Pieter aan het stuur. In voorgaande jaren werd dat door ManEngenius gesponsord en vorig jaar heeft Eendenspul ons eenmalig gered. Wij denken en verwachten dat jullie het er graag voor over hebben.

Overigens, die champagne duidt niet alleen op feestvreugde en voorpret, ook de regio ligt erin besloten. Tinqueux - in het hart van de velden van de champagne wordt de uitvalsbasis.

13 juli 2019:

De bevindingen van vader en vooral zoon Sommer - althans: zijn bewoordingen - beleven we mee in de meest recente editie van CitroExpert, nummer 136.


18 juni 2019: Gelukkig hebben we de foto's nog, want anders zouden de herinneringen aan een zinderende editie (alweer!) van Le Citron Pressé wellicht verflauwen. Is het echt allemaal gebeurd? Jazeker, want official Eric Bish heeft het allemaal van boven en van onder vastgelegd.

Zoals Jan-Jaap Pouwer en Johan Visser, waarbij Jan-Jaap vooruitloopt op de Zilveren Duimen  die hem en Johan zaterdagavond ten deel vielen.

Proloog:

https://photos.app.goo.gl/T6MvmhVtsoEK3yPB9

Dag 1:

https://photos.app.goo.gl/gP6susnZ6iRM5Kqm6

Dag 2:

https://photos.app.goo.gl/stKBsu6SWS4JA2AX9

Dag 3:

https://photos.app.goo.gl/XTnbqtEVJSLCD2P38

Zit er iets van uw gading tussen dat u in de hoogste resolutie wenst? Stuur dan een mail met de naam van de gewenste foto ('s) naar rene@bemi.nl


8 juni 2019: Zo, we zijn een week verder, en er is al geïnformeerd (Ja, Frans Dols, jij was weer de eerste!) naar de oplossing waarnaar tijdens enerverende rallykilometers zo naarstig is gespeurd.


Ook benieuwd? Stuur een mail naar:  info@lecitronpresse.nl

Het bestand is dermate omvangrijk dat wij het per WeTransfer verzenden.
3 juni 2019: 

Na  een zinderende strijd door een bloedheet en als altijd ondoorgrondelijk wegennet van België bleken de Stoïcijnen Hans Onkenhout en Mischa Bart het minst van de rel te zijn: voor de tweede keer winnaar. Hans en Mischa rijden in hun DSuper.De wisselbeker en de citroenpers van Philippe Starck werden dan ook geroutineerd de hoogte in geduwd. Overigens, Mischa, er zit nog een kettinkje in de doos met vermelding 'winnaar van Le Citron Pressé 2019 - ook jij hebt er nu dus één in huis, want die eerste staat al jaren bij Hans...


Plek twee was voor twee andere routiniers die zich niet makkelijk uit Franse en of Belgische velden laten slaan; Johan Visser en Jan-Jaap Pouwer (AKA350) lijken nu hun kans te moeten grijpen wanneer zowel Duba/Duba en Onkenhout/Bart hun hemelvaart anders invullen.

Minder routine, maar evenveel rust bij vader en dochter Verboom (AmiC8 Familiar). Elyse heeft een heel fijne relatie met een lieve vriend, maar voor het echte rallywerk geeft ze de voorkeur aan haar vader. Die laat die kans niet aan zijn neus voorbijgaan - al is hij de eerste die in zijn auto springt wanneer er ergens iemand technische tegenslag ondervindt.

De prijs voor wellevendheid ging dit jaar naar Leonie Eshuis en Bart van Hasselt - Leonie is jarenlang door broers Dirk en Arthur aangekondigd als het grootste rallytalent van de familie Eshuis en voelde zich dit jaar gedwongen om de belofte in te lossen. Zij en Bart voelden geen last op hun schouders en bleven volkomen onaangedaan en aangenaam. De Prix d'Endurance komt bij Floris van der Wolf aan de muur te hangen - Nadja Cottenie was een goede kandidaat met haar poging om lichamelijk onheil op zaterdag het hoofd te bieden; een uur voor tijd verloste Annelies Schoonman haar uit haar lijdensweg door de DS te parkeren. Floris heeft zich kranig geweerd nadat hij door een val met zijn fiets zich tot het uiterste moet dwingen om de concentratie vast te houden. Super! Talent werd Wout van Schie die iemand van zijn leeftijd opmerkelijk veel inzicht heeft voor historische rally's. Hij deed onverstoorbaar zijn werk terwijl vader Ruut vooral bezig was andere teams in de wielen te rijden.  De teamprijs was er voor Les Brochets en de Rode Lantaarn werd dit jaar veroverd door Anouk en Chris Gijsbers. 22 mei 2019: Om een beroep op de Wegenwacht-2CV  te kunnen doen, is het raadzaam om WhatsApp op uw telefoon te installeren, want bij onverhoopt onheil dient het gemak de mens, en dan mogen jullie wel degelijk gebruikmaken van een gsm. Met WhatsApp komt dan meteen de plek des onheils in beeld. App Thijs op +31 623 918917. Is Thijs in gesprek, bel of App dan Pieter op +31 636507947.

30 april 2019:  Het is een geruststellende gedachte dat elk jaar weer Thijs en Pieter in hun Wegenwacht-2CV in ons kielzog meerijden om onverhoopt malheur te repareren. Ook in 2019, en daar moeten we Eendenspul dit jaar dankbaar voor zijn: zij zijn eenmalig in de bres gesprongen toen onze sponsor van voorgaande jaren even pas op de plaats maakte. Grote dank namens de organisatie van Le Citron Pressé, en we denken dat we mogen spreken namens 54 gerustgestelde equipes!


31 maart 2019: De afgelopen dagen hebben we de route van 2019 gereden en bekeken waar we bordjes ter controle zullen gaan plaatsen. Dat is altijd een redelijk tijdrovend karweitje, want anders dan jullie wellicht denken, is het ons allereerste oogmerk dat niet alleen jullie die bordjes zien, ook onze uitzetters/nulrijders moeten de locatie vinden waar ze moeten komen te staan! Dat betekent dat we verkeersborden of palen rechts van de weg zoeken die je al van verre ziet.

Een terugkerend dilemma daarbij is dat we ze niet in de bebouwde kom willen hebben. Dat is domweg om geen hinder te veroorzaken en ook wel omdat ze dan wellicht worden weggehaald. Maar ja, soms staat er in de buurt van dat bordje een verdwaald en wellicht niet eens meer permanent bewoond huis! Het zij zo, denken wij dan, de controle moet toch echt hier staan. Kortom, middenin een dorpje moet je vooral op ander verkeer letten - maar blijf scherp wanneer er nagenoeg geen huizen staan...

17 februari 2019: We zijn weer terug uit Frankrijk, en we kunnen met trots vertellen dat we op koers liggen. Geen onoverkomelijke kwesties, al hopen we waarachtig dat jullie obstakels als deze - zeker tijdens een RE - worden bespaard. Wij hebben een stiefkwartier staan wachten, en moesten toen achteruit... want dit is de neus van het gevaarte.16 februari 2019: Onze vaste huisontwerpster Esther Eijsink, vaste navigator van vaste equipe 13, heeft haar tanden in de editie van 2019 gezet.


3 januari 2019: Diverse deelnemers hebben ons geattendeerd op de kwestie van de gele hesjes. Niet zozeer waarom mensen die dragen en wat ze daarmee voor ogen hebben, maar om de vraag aan de orde te stellen: wat doet Le Citron Pressé qua hesjes? Worden die oranje? Groen? Op zich zijn wij altijd geneigd ons aan andere omstandigheden aan te passen, maar ditmaal houden wij voet bij stuk. En we maken ons ook geen zorgen over verwarring, want de verschillen springen in het oog.


Kijk, zie je bijvoorbeeld een boomlange kerel naast een vrouw formaat Edith Piaf, beiden in een geel hesje, lever dan de stempelkaart maar in. Maar aarzeling is op z'n plaats wanneer mensen in gele hesjes samendrommen rond brandende pallets, waarschijnlijk hebben die geen stempels van Le Citron Pressé voor handen, en mogelijk zou inlevering van jullie kaart verwarring kunnen wekken...


30 december 2018: Kijk, de eerste beelden van onze verkenning van het parcours van LCP 2019. Vooralsnog was 't er een idyllisch landschap.

Zoals jullie zien is LCP aan het downsizen: de C6 werd een C5, overigens wel weer een V6 Exclusive, want we hebben 't wel nog gewoon hoog in de bol. We gaan de C5 ook zeker niet blootstellen aan beroerd wegdek, we willen de C6 gewoon ontzien qua kilometrage. Ook de telefoon werd gedownsized: de iPhone 6 Plus werd een ouderwetse 5.

Alors, fijne jaarwisseling. Bewaar uw vuurwerk tot in mei...

5 december 2018: Rob Zee is niet alleen een begenadigd tandarts, er schuilt ook een Dick Maas in hem, of wellicht een Paul Verhoeven, met internationale allure. Bij hem is het alledaagse praktijk dat monden openvallen - zij het verplicht. Kijk reikhalzend uit naar de editie van Le Citron Pressé 2019...


15 november 2018:

Ziehier, de fraaie locatie waarvandaan we op woensdag aan de proloog beginnen en zaterdagavond dineren en prijzen uitreiken om vervolgens aldaar of thuis op onze lauweren te gaan rusten met een geslaagde Pressé onder de Michelins...
Teaching Hotel Chateau Betlehem, Maastricht


31 augustus 2018:

Op 1 september 2018 beginnen we weer met inschrijvingen voor een nieuwe editie van Le Citron Pressé, in casu die van 2019. En omdat we nogal stipt zijn, beginnen we daar vandaag om klokslag 24:00 uur mee.

Inschrijven


21 augustus 2018: Beter ten halve gekeerd...

Zou een goed credo kunnen zijn voor een rallyequipe, maar de vraag is dan altijd: zijn we op de helft? Het lijkt en leek altijd de juiste route, we hadden het toch goed uitgedokterd. Afijn, zo'n moment beleeft ook de organisatie van Le Citron Pressé wel eens, als rallyequipe én als organisator. We meenden stellig dat we er goed aan deden om de Toerklasse in z'n waarde te herstellen door er wat meer allure aan te geven. We weten inmiddels niet meer zeker of we de goede route naar een nieuwe indeling hebben gekozen. Dus denken we nu even 'out of the box': we schrappen de Toerklasse en voegen alles samen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen krijgt voortaan dezelfde uitdagingen voor z'n kiezen. Die waren voorheen in de Toerklasse ook al niet mals, en in de Sportklasse misschien wel ietsje te mals. Onverhard wegdek is geen doel op zich, het is alleen soms een beloning voor goed en exact navigeren. We zullen bij de route van 2019 nóg alerter zijn op de kwaliteit van het wegdek, onze nulrijders zullen geen bordje neerzetten wanneer de omstandigheden te belabberd zijn. Stelregel was en is: durft Gies er één van zijn Citroëns aan te wagen? Dag Sport- en Toerklasse, dag Dynamique en Confort, welkom Le Citron Pressé anno 2019.  

16 augustus 2018: Kogel door de kerk

Na ampel beraad (we weten waaraan we beginnen) hebben we besloten dat er ook in 2019 een editie van Le Citron Pressé zal worden verreden; het is domweg te leuk om het niet te doen, we hopen dat dat ook voor deelnemers geldt. Vanaf 1 september start de inschrijving. Vrijwel alles blijft bij het oude, maar we voeren wel een belangrijke wijziging door: we gaan twee nieuwe klassen introduceren waarmee we de oude Sport- en Toerklasse ten grave dragen. We vervangen die door Dynamique en Confort. In eerstgenoemde klasse worden RE's gereden, die nu eenmaal redelijk vaak gepaard gaan met bedoeld en onbedoeld beroerd wegdek.

Van verschillende equipes hebben wij de afgelopen jaren gehoord dat zij hun auto daaraan met tegenzin blootstelden. Voor hen is er dus voortaan Confort. De strijd is er niet minder om, maar wanneer u dan als deelnemer op beroerd wegdek verzeild raakt, kunt u zelf een edele aftocht kiezen: dan weet u zeker dat u verkeerd zit! Overigens krijgen equipes ook in Confort RE's voor hun kiezen, maar die gaan over verhard wegdek.


28 mei 2018:  IN MEMORIAM

Er moet hier helaas ook ruimte worden gemaakt voor vreselijk nieuws: In de nacht van 26 op 27 mei is Micheline Nuis overleden. Vorig jaar leek zij de strijd tegen kanker in haar voordeel te hebben beslecht en kwam zij als in voorgaande jaren met zoon Djidde en één van hun XM's naar Frankrijk om Le Citron Pressé te rijden. Dat waren ze ook dit jaar stellig van plan, maar in februari belde ze ons op om mee te delen dat ze daar niet toe in staat zou zijn; de kanker was terug, ze stuurde ons een filmpje van haar verwoede pogingen om weer te gaan lopen. De behandeling sloeg aan maar niet snel genoeg. In de woorden van Djidde: 'De tijd heeft haar helaas na alles ingehaald...' Lieve Micheline, we missen je. Onze gedachten zijn bij jou en je kinderen, en we menen namens de organisatie en alle deelnemers te spreken.

16 mei 2018: De oplossingskaarten zijn beschikbaar, stuur een e-mail naar info@lecitronpresse.nl.


15 mei 2018: Adri Brevet heeft zijn modellenoverzicht van deelnemers aan Le Citron Pressé gecorrigeerd waar nodig en aangevuld met de winnaars van 2018:


Deelnemers LCP tm 2018 per model
Deelnemers LCP per model voor LCP 2018 website.xls.pdf (44.92KB)
Deelnemers LCP tm 2018 per model
Deelnemers LCP per model voor LCP 2018 website.xls.pdf (44.92KB)

13 mei 2018: Allemachtig, wat een spektakel heeft Le Citron Pressé in 2018 geboden. Om te beginnen met de eerbiedwaardige Josephine die het te heet onder de voeten werd toen ze zich in een visgraat verslikte - of in een zuiger, dat vertelt het verhaal niet. Job Kramer was zo vriendelijk om een Dyane op een ambulance te zetten en daarmee richting Frankrijk te vertrekken, ondertussen snelden Johan Lust en official René Roelofs in respectievelijk een Spacetourer en een C6 van de organisatie hem tegemoet. In de loop van de donderdag verzette de DS van vader en zoon Sommer zich tegen elk ander verzet. Een huur-Clio viel hun ten deel. Op vrijdagmiddag gaf ook de 2CV van Roel Bennink en Marco Grimeijer er de brui aan. En toen ten slotte ook de organisatie in gebreke bleef en een TC niet tijdig bemande, ontpopte Hugo Sommer zich tot een meesterlijke interimofficial. Afijn, iedereen kwam op enig moment aan in Landgraaf, en dus is er een klassement. Laten we beginnen met de laatste plaats: Roel Bennink en Marco Grimeijer mogen de Rode Lantaarn meetorsen, waarschijnlijk in die huur-Clio.

Grootste talent werd Stéphanie van der Werf, die door vader Sander een week voor de Pressé vriendelijk werd verzocht hem te navigeren. Veel vader/zoon en dochter combinaties. De beste werd die van Frank Geilleit en Yannick Gilleit - ze ontvingen daarvoor de thriller Als je me weer ziet. De prijs voor wellevendheid - Vive les vacances  - ging naar het drietal Lenie en Henri van de Brug (100 kilometer een 2CV op sleeptouw) en Johan Lust (nachtelijke 100 kilometer vice versa). Prix d'Endurance ging naar Karel en Hugo Sommer, voor hun volharding in een Clio. Beste Team werd dat van de GS en GSA's, Les Grands Sportifs - de voltallige top drie van het Teamklassement ontving blikken olie van Yacco die door co-sponsor Garage Johan Oldenhage ter beschikking zijn gesteld. Beste Tweecilinder in de Toerklasse: Ronny Jacobs en Linda Belmans; beste in de Sportklasse: Michel de Leeuw en Jan-Jaap Pouwer.

De eindoverwinning in de Toerklasse werd uiteindelijk in de wacht gesleept door Rogier Verhoef en Mariëlle Verhoef-Melkert (GSA), gevolgd door Frank Geilleit en Yannick Gilleit (DS) en Ronny Jacobs en Linda Belmans (Dyane). De Sportklasse werd een nek-aan-nekrace tussen Joris Gernaey/Floris van der Wolf (AX) en Roel Förster/Rolf Klöckner (CX), uiteindelijk door eerstgenoemden gewonnen. Jan en Coosje Kramer completeerden het podium (2CV).

 Uitslagen


30 april 2018: Ook dit jaar heeft ManEngenius het mogelijk gemaakt om de befaamde Wegenwachteend mee te laten rijden met alleskunners Thijs Schieving en Pieter van Asselt. Om een beroep op hen te kunnen doen, is het raadzaam om WhatsApp op uw telefoon te installeren, want bij onverhoopt onheil dient het gemak de mens, en dan mogen jullie wel degelijk gebruikmaken van een gsm. Met WhatsApp komt dan meteen de plek des onheils in beeld. App Thijs op +31 623 918917. Is Thijs in gesprek, bel of App dan Pieter op +31 636507947.

24 april 2018: We hebben de laatste wijzigingen in het voorlopig reglement aangebracht en daarmee is het vanaf nu definitief. We raden aan om het te lezen en af te drukken; anders dan in andere jaren ontvangen jullie geen geprinte versie. Overigens streven wij ernaar om het reglement zo eenduidig te maken dat jullie het niet om de haverklap van de achterbank - indien aanwezig - hoeven te halen.


23 april 2018: Een van onze vaste deelnemers - Adri Brevet, een echte liefhebber die zich kroont met de initialen 'AC' - houdt jaarlijks een lijstje bij met welke modellen equipes jaarlijks inschrijven. Wie wint waarmee?

Deelnemers LCP per model
Download hier
Deelnemers LCP per model voor LCP website Sheet1.pdf (46.17KB)
Deelnemers LCP per model
Download hier
Deelnemers LCP per model voor LCP website Sheet1.pdf (46.17KB) 

13 april 2018: We zijn dit jaar in een buitengewoon vrijgevige stemming. Daarom voegen we aan het pakket met rallytoebehoren als deurstickers,, rallyschilden, naambadges ook nog twee cd's van Van Orly én een reproductie op Dibond van de prachtige prent toe die Esther Eijsink dit jaar voor Le Citron Pressé heeft gemaakt.


7 april 2018: Het goede nieuws is dat we terug zijn. Het slechte dat Lotharingen is verdronken...


Sees: 'Onder de ingetekende lijn wordt geacht zich een weg te bevinden.'
Gies: 'Links of rechts?'

31 maart 2018: Jawel, een nieuwe lente een nieuw begin, en dat begin hebben we vandaag met behoorlijk elan gemaakt. Le Petit Pressé was weer een feest van herkenning van nieuwe en oude bekenden. Nieuwkomers keken hun ogen uit, oudgedienden haalden er hun neus niet voor op. Eitje, sommigen vrijwel foutloos. Zou het morgen Pasen zijn? De uitslagen vindt u hier Uitslagen :


Deelnemers, wilt u de oplossing digitaal ontvangen? Stuur dan een email naar: info@lecitronpresse.nl info@lecitronpresse.nl  

18 februari 2018: We zijn maar weer eens een kijkje gaan nemen om te zien hoe het parcours van Le Citron Pressé er in 2018 bij ligt. Kort & goed: het was op dag één nauwelijks vindbaar vanwege de grauwsluier over Lotharingen én het kletsnatte landschap - we hebben ons nog maar niet gewaagd aan de 'wegen' voor RE's, dat waren vooralsnog slootjes...


Op dag twee hebben we het dak gezien van Le Citron Pressé 2018, op zo'n kleine 900 meter hoogte in de Vogezen. Daar zagen we geen kans om een foto te maken, daarom zullen jullie even genoegen moeten nemen met het afdakje hiernaast, een kruising op bijna 700 meter hoogte.En dan als klap op de voorlopige vuurpijl het uitzicht dat jullie tijdens de lunch op vrijdag krijgen voorgeschoteld - als bijgerecht van een als altijd overvloedige Franse lunch: Géradmer, in volle glorie.


6 februari 2018: We schreven het al, de voorbereidingen voor Le Petit Pressé zijn in volle gang. En dat gaat dermate voortvarend dat we vanmiddag al de ochtendetappe (Le Petit Pressé gaat in twee etappes) hebben kunnen rijden. En die is werkelijk prachtig, zeker als die zo zonovergoten is als vandaag...


5 februari 2018: De voorbereidingen voor Le Petit Pressé zijn in volle gang. Inmiddels weten we al het een en ander. We zijn  dit jaar met Le Petit Pressé te gast op de Utrechtse heuvelrug, op de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland.

Vanuit de uitspanning Boerderij de Weistaar in Maarsbergen trakteren we u volgens beproefd recept op een dag die in het licht staat van oefenen voor Le Citron Pressé, kameraadschap en plezier van de lokale wegen door een gevarieerd landschap. Want een eigen parkeerterrein, bos, polders, dijken en zelfs een heuvel die u even doet denken dat aan Frankrijk , maken het tot een rijk palet.

 Na ontvangst met koffie en een uitleg door Sees Aalberts over de toegepaste navigatiesystemen, gaat u op pad voor de ochtendetappe van ruim 1,5 uur. In de driehoek tussen Maarsbergen, Veenendaal en Scherpenzeel kunt u aan de slag met onder andere pijlen kortste route, barricades, blinde lijn en ook de eerste regelmatigheidsetappe. Tijdens de ochtendetappes kunt u vragen stellen aan de officials.

Na de lunch start de iets langere middagetappe van ongeveer twee uur, maar dan staat u er alleen voor. Met een grote lus oostwaarts tikken we bijna de Hoge Veluwe aan, waarbij uw route wordt bepaald door onder andere grensbenadering, namen-nummers en bol-pijl. Samen met de ochtendetappe zullen alle systemen die in Le Citron Pressé worden gebruikt een keer zijn toegepast. Met dit jaar zelfs een voor sommigen nieuwe variant: een echte blinde lijn. De ingetekende lijn staat namelijk al op de kaart, maar wel een die –deels - is geblindeerd. Overigens zal dit ’s morgens ook worden toegelicht.

Zoals voorheen krijgt u na afloop uitleg over de route, het gaat er in Le Petit Pressé immers om dat u er van leert. We kijken er dus naar uit u te verwelkomen en te trakteren op een rijk gevulde dag.

19 januari 2018: Bij Le Citron Pressé 2018 zullen vele eersten de laatsten zijn, en vele laatsten de eersten. Pardon? Ja, we gaan weer iets nieuws proberen, en dan kan het zomaar gebeuren dat de winnaar van de rode lantaarn als eerste equipe aan de finish in Landgraaf verschijnt...

Op dag 1 verschijnen de equipes op equipenummer bij TC1. Vanaf dag 2 echter worden de startnummers gewijzigd in de rangschikking van het klassement, en wel in omgekeerde volgorde. Eerst zal de Toerklasse vertrekken en vervolgens de Sportklasse. Jullie rijden dus allemaal met iemand in je kielzog die hoger in het klassement staat...


30 december 2017: 52 equipes, still counting, het nieuwe jaar 2018 ziet er veelbelovend uit! Wij, de organisatie van Le Citron Pressé, doen er alles aan om het tot een onvergetelijk jaar te maken - of minstens een onvergetelijk rallyejaar.21 oktober 2017: Een poging om deel te nemen aan de Routes des Vosges om inspiratie op te doen en om wat te ijken en meten, heeft goed en slecht nieuws opgeleverd: onze 2CV4 is donderdagnacht in Pont a Mousson gestolen. We moesten derhalve onverrichter zake en tamelijk roemloos terugstuiteren in een Kia Picanto. Maar toen hadden we al een goed resultaat geboekt: de start- en finishlocatie voor de editie van 2018. We waren op zoek naar een prachtige, zo zuidelijk mogelijk gelegen locatie en vonden die in Landgraaf, landgoed Overstehof. Dat Landgraaf allitereert met Laxou is een gebruikelijke, zij het niet noodzakelijke eigenschap...

 


9 augustus 2017: Jawel, Sees heeft groen licht gegeven en is van plan om jullie in 2018 weer een route te presenteren waarbij jullie kennismaken met hoeken en gaten van Frankrijk die voorheen niet waren opgemerkt. Lotharingen! Inschrijven vanaf 1 september aanstaande.


2 juni 2017: Als epiloog van de snoeihete editie van Le Citron Pressé 2017 zijn vanaf nu de oplossingskaarten via WeTransfer beschikbaar. Stuur een mail naar: info@lecitronpresse.nl
28 mei 2017: Le Citron Pressé zit erop. Best jammer, eigenlijk, want het was volop genieten. Natuurlijk konden er dingen beter, maar het meeste ging goed - beter, top. En dus zijn er winnaars die alles nog net wat beter hebben gedaan dan de andere deelnemers. Zo hebben Dick Verboom en zijn immer glimlachende dochter Elyse (ze hebben speciaal voor de Pressé een smetteloze Spaanse Ami8 Familiar aangeschaft) nog net wat meer talent, en zij ontvingen dus de film die in 2012 is gemaakt. De Prix d'endurance ging naar Dirk Eshuis (normaliter deelnemer met de DS23 van broer Arthur, maar zelf liefhebber van een Austin Healey 3000, hij kocht daarom een 2CV) en Jens Liebscher die volhielden terwijl ze hun controlekaart kwijt waren. Er was een nieuwe prijs voor de beste nieuwkomer in een A-type, uitgereikt door Eendenspul. In de sportklasse ging die prijs naar Karin Baars en Annemiek van Beersum; zelf maakten ze daar bij voorbaat bezwaar tegen, maar ook nummer 2 en 3 barsten van de ervaring. In de toerklasse gingen Ronny Jacobs en Linda Belmans met de prijs aan de haal: ze wierpen zichzelf in het diepe en gingen niet kopje onder!  Steeds meer teams bedenken op het allerlaatste moment dat ze een team willen vormen, iemand suggereerde zelfs om een team van alle equipes te vormen. Afijn, Les Brochets, De snoeken, trokken aan het langste eind. Zes blikken olie van Yacco (dank, Garage Johan Oldenhage) en zes boeken van Michel Vaillant (dank, Citroën Nederland) werden hun deel. Uitslagen zullen we publiceren zodra onze rekenkamer weer op adem is - we hebben het uiterste van hen gevergd! Winnaars dus: Rogier van der Hee en Stefan Koster werden winnaar in de toerklasse, met een SM die op de valreep klaar was. En de wisselbeker van Le Citron Pressé ging naar Jan en dochter Coosje Kramer, in een 2CV die nog wat meer voor elkaar boxt dan gemiddeld. Een 2CV op 1 en op drie, een fraaier eerbetoon aan de Eend bestaat niet...


22 mei 2017: Routeboeken naar de drukkerij van Citroën Nederland, de laatste loodjes en Eric Smit en Joep van Damme kunnen gaan nulrijden en bordjes wegzetten langs de door zon overgoten wegen waarover u in enkele  dagen zult rijden...


20 mei 2017: Aanstaande woensdag gaat dan eindelijk het spel op de wagen; dan beginnen we aan de proloog. We zetten geen controles neer en ook geen officials, u kunt de route naar eigen inzicht indelen. Hij vergt minstens vijf uur, en u kunt tussen twaalf en twee uur vertrekken - het diner in Reims begint om 20:15 uur. We vertrekken vanuit de plaats waar we zaterdagmiddag na ons Franse avontuur zullen terugkeren en waar we op woensdag met Limburgse hartelijkheid (koffie en vlaai!) zullen worden ontvangen:

Abdij Rolduc, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade, telefoon 045 546 6888. Tot woensdag!


18 mei 2017:  Wegenwachters Thijs Schieving en Pieter van Asselt (hun telefoonnummers staan vermeld in de bijlagen die u woensdag ontvangt) zijn ook in Rolduc en rijden in uw kielzog naar Reims. Zij adviseren om WhatsApp op uw telefoon te zetten, dat scheelt enorm met het lokaliseren van de plek van mechanisch onheil.


12 mei 2017: Dochter Coosje en vader Jan Kramer zijn niet alleen ervaren rallyrijders die bij hun debuut in 2011 meteen een eerste plek in de Toerklasse veroverden, ook zijn ze gezamenlijk eigenaar van en werkzaam in Eendenspul, een garage die zich toelegt op de 2CV. Daarbij gaan ze ruimhartig te werk en zo kan het zomaar gebeuren dat een 2CV klinkt als een GS. Het zijn echte liefhebbers van luchtgekoelde boxers, en daarom stellen zij een prijs beschikbaar voor de beste debuterende equipe in Le Citron Pressé 2017 in een A-Type: 2 sets van een prachtige bijbel voor 2CV-achtigen, één in de Sportklasse en één in de Toerklasse.


30 april 2017: Onze onvolprezen Marcel Schoneveld en René Verschoor hebben de route gecontroleerd en de laatste puntjes op de i gezet. Nu aan de slag met de routeboeken!


12 april 2017: En er zijn uitslagen, geen klassementen, maar wel de opsomming van strafpunten die op didactische wijze zijn verworven. Ter lering van de een, en vermaak van andere equipes:  Uitslagen

4 april 2017: Bent u er klaar voor, voor aanstaande zaterdag? We zien u graag vanaf half tien in Bussloo, midden in de IJsselvallei. Er staat koffie klaar met wat lekkers en Sees gaat u inwijden in de diverse navigatietechnieken.


25 maart 2017: 'Morgen geen onverhard, dacht ik.' Sees aan het woord, en die zou het toch moeten weten als we op woensdagavond de route van donderdag 25 mei 2017 doornemen. Afijn, we rijden een uurtje en zie hier: Frankrijk met iets wat voor weg doorgaat. Het woord 'weg' krijgt soms in Frankrijk wel een erg letterlijke betekenis. Hier durfde ik nog uit te stappen. Op sommige andere stukken van de route is het wegdek van de drempels beter dan dat van de wegen ervoor en erachter... Ach, waar een wil is, is een weg.


15 maart 2017: Kaarten!

Het is niet per se nodig, jullie krijgen van ons kaartmateriaal. Maar voor diegenen die graag zelf de vinger aan de pols willen houden - zeker wanneer ze even het spoor bijster zijn - we hebben Le Citron Pressé 2017 uitgezet op Michelikaarten 511, 515 en 534.


18 februari 2017: Sees & Fritz & Le Citron Pressé 2017 in wording...


20 januari 2017:  Overwinningsroes uitslapen?

Overnachten na afloop van Le Citron Pressé? Dat kan in de sfeerrijke Abij Rolduc.

Voor deelnemers geldt een LCP-arrangement. Stuur een mail naar: info@rolduc.com
en vermeld Le Citron Pressé 2017Comfort Kamer met douche en toilet:

-         Eenpersoonskamer                                        € 60,- per kamer inclusief ontbijt
-         Tweepersoonskamer                                      € 85,- per kamer inclusief ontbijt
 
Economy Kamer met gemeenschappelijke douche en toilet op de gang:

-         Eenpersoonskamer                                        € 32,50 per kamer inclusief ontbijt
-         Tweepersoonskamer                                      € 52,50 per kamer inclusief ontbijt
 
Verblijfsbelasting is niet inbegrepen en bedraagt € 2,- per persoon.

17 november 2017:

Een 2CV? Nee, DE 2CV waarmee Dirk Eshuis stellig van plan is om Le Citron Pressé 2017 mee te gaan winnen. Zo zo, zult u zeggen. Maar enig recht van spreken heeft hij, want in 2015 won hij met broer Arthur de Toerklasse. Daarom reden ze dit jaar mee in de Sportklasse, maar toen waren ze voortdurend in de weer om anderen uit netelige situaties te redden - of dat aan Arthur of aan Dirk of aan beiden ligt, vertelt het verhaal niet. Feit is dat Arthur in 2017 helaas verstek moeten laten gaan. Dirk wil er per se bij zijn. Hij heeft zelf een Austin Healey 3000, maar daar durft hij natuurlijk de strijd niet mee aan te gaan, te midden van al die formidabele Citroëns. Dus kocht hij een 2CV.  Hup, Dirk, met navigator Jens Liebscher.


27 augustus 2016: We hebben een start-en finishlocatie , zowel van de proloog als van Le Citron Pressé in Frankrijk: we starten in 2017 vanuit Rolduc en rijden dan richting Reims. Daar hebben we namelijk een schitterend Mercure gevonden dat ligt aan de Rue Gabriel Voisin - luchtvaartpionier en de eerste werkgever van André Lefebvre, directeur van het Bureau d'études dat in 1955 met de DS een bominslag veroorzaakte (Voisin staat rechts).
15 augustus 2017: Op 1 september 2016 beginnen we weer met het noteren van namen van degenen die ook in 2017 weer op het scherp van de snede willen strijden om de eer. Horace en Casper Duba hebben beloofd een nieuwe wisselbeker te maken - de oude mogen ze na drie keer winst in eigen huis houden.

 

19 mei 2016: En onze official-fotograaf Rob Hoen is ook weer in de weer geweest om uw verrichtingen in beeld te brengen: https://www.flickr.com/photos/robhoen/26514677314/in/dateposted-public/

En de foto's: https://www.flickr.com/photos/robhoen/albums/7215766788486543018 mei 2016: Interesse in de juiste route? Stuur een mail naar info@lecitronpresse.nl en u ontvangt een kaart van elke etappe.


16 mei 2016: 'Zijn we er dan toch weer ingetuind?' Dixit Herman Kuiphof in 1974 toen de WK-finale de afloop kreeg die iedereen vreesde: je begint volle goede hoop dat je het tij kunt keren, maar die hoop vervliegt wanneer suprematie regeert. Ook in 2016 grepen vader en zoon Horace en Casper Duba de winst in Le Citron Pressé. Dat betekent dat zij de door henzelf gefabriceerde wisselbeker nu - ze hebben hem inmiddels drie keer gewonnen - nu in eigen huis mogen houden....

Overigens was de competitie ongekend heftig: Joris Gernaey en Floris van der Wolf gingen 's morgens nog met de Gele Citroen op hun AX  van start en nestelden zich uiteindelijk pal voor Amos Kroll en Martijn Walvis (Méhari) op de tweede plaats. In de Toerklasse mochten Erik Jan en Ingeborg Leenders de Gele Citroen op hun BX laten zitten en gingen met de pers van Philippe Starck aan de haal, op eerbiedwaardige afstand gevolgd door Esther en Wilbert Eijsink, die op hun beurt weer pal op de voet werden gezeten door zoon Tim en vader Peter van Geest. De vader en zoon Fransen de Bruijn kregen Ma Petite, de Prix d'Endurance ging naar twee mannen in een compacte auto die na vier dagen rallyrijden niet meer wisten hoe en waar ze moesten gaan zitten, en de Rode Lantaarn ging in de kofferbak van de DS19 van Roel en Berty Dijkstra - oud-winnaars, maar een LHS-lekkage leverde bijna vierduizend strafpunten op, en dan wordt een goede klassering een illusie. We waren allang blij dat ze op vrijdag weer monter aan de start verschenen, mede met dank aan onvolprezen wegenwachters Thijs Schieving en Henk van Asselt (met dank aan ManEngenius en ANWB). 'Ik moet even een pilletje, want de Pressé rijden staat gelijk aan Tropenjaren.' Wil Olijslagers zegt het zuchtend op zaterdagmiddag, maar stapt uiteindelijk weer stralend naast Gerrianne; hard werken, maar Brabantse gemoedelijkheid overheerst: Vive les Vacances, prijs voor de meest wellevende equipe (dank aan CitroExpert) ging naar Wil en Gerrianne. Rogier en Mariëlle Verhoef kloppen hard op de deur en nemen de film over de Pressé van 2012 mee. De GS'en deden het wederom opvallend goed dit jaar, reden waarom team Quatre a Plat de teamprijs won, voor team Gédées en Petit a Petit. Voor de uitslagen, klik hier:   Uitslagen


5 mei 2016: Misschien weten jullie dat er in de maand mei nóg een grote rally wordt verreden. Die heet de Tulpenrally en er doen nog iets meer mensen aan mee dan aan de Pressé. Om ons onverklaarbare redenen rijden ze daar met Porsches, Alfa's en Volvo's - een fatsoenlijke Citroën is een uitzondering. Dat komt omdat Roel Koster bijvoorbeeld met zijn SM de voorkeur geeft aan... aan jullie. Afijn, gisteren is het halve deelnemersveld in Zwitserland door de plaatselijke gendarmes aan de kant van de weg gezet om collectief op de prent te worden gezet. Dat gaat ons niet overkomen, zo veel is duidelijk. Daarom hebben wij André aangesteld, onze hoogsteigen gendarme. Hij is er bij volgende week en zal de orde in Le Citron Pressé handhaven - met ijzeren hand...


21 april 2016: We zijn bij Citroën Nederland langs geweest, onder andere om auto's voor de officials vast te leggen. Vrijgevig als altijd was Anne Lobbes, directeur PR van Citroën en DS Automobiles, zo vriendelijk om onder andere twee exemplaren van Ma Petite, joie de vivre pur sang van Margré Mijer mee te geven. En dat brengt ons dan meteen op het idee om een nieuwe prijs in het leven te roepen: de equipe in een 2CV met de hoogste notering in het eindklassement ontvangt twee exemplaren van Ma Petite.


 


16 april 2016: De startvolgorde is inmiddels vastgesteld, en dat betekent onder meer dat Wilbert en Esther zich weer gelukkig mogen prijzen met het startnummer waarbij zij zich senang voelen in hun 2CV Perrier: nummer 13. Kijken jullie ook even welk nummer is toebedeeld? Dat helpt bij het ondertekenen van de vrijwaringsverklaring en het overhandigen van de schilden, badges en deurnummers, volgende week zaterdag.3 april 2016: Uitslag Le Petit Pressé 2016. Weliswaar geen klassement, maar klik hier voor de strafpunten.

21 maart 2016: Pik in, het is lente. We zijn uit Frankrijk teruggekeerd voor wederom een verkenning van het parkoers. Dat ligt er hoopvol bij, al moeten we de modder nog wel even uit de wielkasten verwijderen - de wegen waarover wij gaan rijden worden eigenlijk alleen door boeren bereden, dus vliegen de klodders je om de oren. In België stuitten we op een pad dat de allure van het vermaarde bospad uit de editie van 2014 had. Een boer met een tractor hadden we nog net niet nodig. Wel hebben we vernomen dat het aldaar strafbaar is om met een auto over een onverhard pad te rijden...

 

19 februari 2016: Nieuws over Le Petit Pressé, want we gaan iets nieuws proberen. Het accent ligt op zaterdag 2 april iets meer op trainen dan op rallyrijden. Vanuit startplaats Zevenhuizen zullen twee etappes worden gereden; tijdens de eerste kunt u een beroep doen op onze officials wanneer u over de interpretatie twijfelt. Na de lunch krijgt u een etappe waarin u volledig op uzelf bent aangewezen. Zie voor meer informaties Le Petit Pressé.  

21 december 2015: Johan Oldenhage draagt vele petten. Zo heeft hij zijn eigen garagebedrijf uit de Nieuw Vennepse grond gestampt. Dat bedrijf scoort jaarlijks de beste score in klanttevredenheid, heeft goed gekwalificeerd personeel in dienst onder wie voormalig zonemanager en LCP-official Eric Rienmeijer, en spoelt automaatbakken. Ook is Johan sponsor van Le Citron Pressé. En ten slotte is Johan official. Wanneer Johan in afwachting is van equipes, neemt hij de camera ter hand en fotografeert. Op deze pagina's ziet u foto's van afgelopen editie; op de achtergrond ziet u vaak ook Martijn de Ruiter die Johan als official terzijde staat. 

https://www.flickr.com/photos/cinecars/sets/72157654932951791
  


14 december 2015: Wie wordt de 50e equipe die inschrijft? Het antwoord had wat ons betreft niet verrassender kunnen zijn. Het is een equipe die een schat aan internationale rallyervaring met zich meevoert, en aan de grootste evenementen heeft deelgenomen. Jacques du Pantalon, ofwel Jaap van den Broek, genavigeerd door zijn hoogsteigen Hansje. Vaste deelnemers van Le Citron Pressé van de beginjaren, welkom terug Jaap & Hansje! We houden nog een foto tegoed van de ID19B waarmee jullie deelnemen. De DS hieronder van weleer is een voorproefje...

5 december 2015: We hebben de eerste verkenning van de route van 2016 achter de rug. Hiernaast zit Sees te controleren of ze wel alle onbegaanbare weggetjes heeft opgenomen. De ene route non dégagee en hiver na de andere. Dat wil zeggen dat de Fransen niet de moeite nemen om de wegen in de winter begaanbaar te houden wanneer die dat in de zomer al niet zijn. Wijziging van de route: we zakken nu op donderdag af naar de Vogezen - hoewel afzakken niet het juiste woord is, want we dalen af om het hogerop te zoeken. Zeg maar. Reden: op donderdag viert men in het uiterst oostelijke deel van de Elzas, daar waar Duits de voertaal is, op donderdag Ruetag.

22 november 2015: En ineens regent het inschrijvingen van de oervader aller Citroëns, de Traction Avant. Nou ja, het is geen Hollandse hoosbui, maar wanneer er twee achter elkaar inschrijven, is er toch wel iets aan de hand. Zo is het aantal TA's in één klap verdubbeld. Ook frappant: beide equipes bestaan uit vader en zoon. Vader Willem Bakker vroegen we of hij zeker wist of hij in de Sportklasse wilde debuteren: 'Jawel, het is dood of de gladiolen! en... met een Citroen kom je altijd thuis.' Meestal zijn het de bestuurders die deze redeneringen voor hun rekening nemen. En daar heeft vader Philip van der Velde ook nog eens alle reden toe. Met zijn broer nam hij al drie keer deel aan Le Citron Pressé, en in 1997 leidde dat tot de eindzege. Nu opperde zoon Lode dat hij het kunstje van zijn oom weleens wil nadoen. Maken jullie de borst nat?

 14 november 2015: Ja hoor, dankzij de welwillende bijdrage van ingenieursbedrijf en sponsor ManEngenius staat de befaamde wegenwachteend u ook in 2016 terzijde bij onverhoopt malheur. Thijs 'de bankschroef' Schieving zal samen met Henk van Asselt de handen uit de mouwen steken.28 oktober 2015: Ook in 2016 kunt u na het diner met prijsuitreiking uw overwinnaarsroes ter plekke, in Koningshof, uitslapen. En dan denken we niet alleen aan degenen die het podium hebben gehaald, maar aan alle deelnemers. Le Citron Pressé uitrijden is al een overwinning op zich, nietwaar? Een overnachting voor twee personen kost € 87,16 - en dat is inclusief toeristenbelasting en ontbijt. U kunt hier reserveren: http://www.nh-hotels.nl/events/nl/evenement-details/28457/le_citron_presse_2016.html  

19 augustus 2015: Over twee weken - op dinsdag 1 september 2015 - starten we met de inschrijving voor Le Citron Pressé 2016. De eerste inschrijving staat echter nu al genoteerd: Roel en Berty Dijkstra. Die hadden ingeschreven met hun prachtige DS uit 1957, maar toen ging een lang gekoesterde wens van Roel in vervulling: deelname aan de Mille Miglia met diezelfde DS. Voor degenen die dit evenement niet kennen: dat is nóg groter en belangwekkender  dan de Pressé. Maar dit jaar zijn ze weer van de partij, een schitterende ervaring rijker!


21 mei 2015: Vaste traditie: official Rob Hoen staat bij elke TC, RE of REF met z'n iPhone klaar om u in volle actie vast te leggen. De beelden worden vervolgens op Hoeniaanse wijze bewerkt. De foto's staan op Flickr: 

https://www.flickr.com/photos/robhoen/albums/72157652781719239 

Bordjes.eml (376.45KB)
Bordjes.eml (376.45KB)