Honderdvijftig winnaars!

Het ellenlang uitgestelde feest is gevierd en telt honderdvijftig winnaars! Na de regenbuien met bijbelse proporties van de proloog baadden donderdag, vrijdag en zaterdag in stralende zonneschijn en werden de dakloze Citroëns beloond voor hun volharding op woensdag. Die volharding van woensdag geldt ook voor de equipe José van der Voort en Oscar Kortenbach: hun DS liet de LHM vrijelijk vloeien en dat viel niet te stoppen. Het onvermijdelijke gebeurde. De man die met de meest prachtige DS’en indruk maakte op zijn eega en ego werd gedwongen in een Fiat aan de Pressé te beginnen. Het leverde hun de Prix d’Endurance op.

Appels voor citroenen waren er voor Peter en Tjerk van Lint. Officials stelden vast dat hun Citroën GS het meeste stonk van alle deelnemende auto’s. Peter en Tjerk namen de appels enigszins bedrukt in ontvangst en ze stelden voor er een wisseltrofee van te maken…

Sponsor Delagarde Delozanne gaf een megafles champagne weg en die lieten wij door twee trotse vaders overhandigen aan hun talentvolle dochters; wat goed is moet vroeg worden ontkurkt. Van links naar rechts: Barend en Anke Lambrechtsen en Ilse en Rogier Verhoef.

De fles van Delagarde Delozanne was een spontane geste. De Le Citron Pressé-prijs voor grootste talent – de film die in 2012 van Le Citron Pressé is gemaakt – ging dit jaar naar de beste debutanten van dit jaar: Muriël Tigchelaar en Arnold Hoogenhout reden in hun 2CV Spécial E (niet van elektrisch, wel van economisch) naar een fraaie zeventiende plek in het eindklassement.

Dit jaar schreven er maar liefst acht teams in van drie equipes. Alliance Nord Sud (Gernaey/Van der Wolf/Koster/Reiss/Cottenie/Schoonman) won de derde prijs – Vive les Vacances van sponsor CitroExpert. Le Canard et les Brochets (Bennink/Grimeijer/Sommer/Sommer/Onkenhout/Bergher) – Bennink/Grimeijer kiezen soms een eend en soms een snoek – ontvingen de tweede prijs, Reserveblik van sponsor CitroVisie. De hoofdprijs ging naar inDyaantjes (Schulte/Verkuijl/Kramer/Bressers/Kramer/Kramer) kregen de hoofdprijs voor teams: drie jaarabonnementen op CitroExpert.

Mark Schulte, Irene Verkuijl, Jan Kramer, Coosje Kramer, Bregje Bressers en Job Kramer.

Misschien wel de belangrijkste prijs die een equipe tijdens Le Citron Pressé kan winnen, is die voor wellevendheid. Deze eer viel dit jaar de equipe van Sander van der Werf met dochter Stéphanie van der Werf te beurt. Ingetogen en bescheiden, maar immer met de grote grijns van Sander en de beminnelijke glimlach van Stéphanie; wellevendheid in de ware zin van het woord.

De prijs die deelnemers loodzwaar op de maag ligt tijdens Le Citron Pressé is de Rode Lantaarn, een wisseltrofee die sinds 2014 wordt toegekend in de vorm van een betonzware citroen. Dit jaar kan die in een GS Break mee naar huis worden vervoerd; Maarten en Ton Bender wisten na een berucht dieselgate alle andere deelnemers in het klassement vóór zich te houden. Van links naar rechts: official Sjaak Cornelissen helpt Maarten en Ton Bender het lot van de rode lantaarn te torsen, geholpen door official Lex de Frel.

Sponsor Eendenspul kende een prijs toe aan de beste equipes in een tweecilinder Citroën. Die drie equipes mochten vervolgens zelf kiezen welk schilderij van Joop Wever zij verkozen. Van links naar rechts: Willem Klein Lankhorst, Paul Klein Lankhorst, Michel de Leeuw, Jan-Jaap Pouwer, Arnold Hoogenhout en Muriël Tigchelaar.

En de feestavond werd besloten met het toetje van de hoofdprijs. Eerst was het ’thumbs up’ voor Lode van de Velde en Philip van de Velde (brons)

en Nadja Cottenie en Annelies Schoonman (zilver)

en tenslotte voor eindoverwinnaars Giel Kruijer en Sander Korver.

Dit alles is mogelijk gemaakt door onze welwillende sponsors ANWB, TOTAL NL, Citroën Nederland, Eendenspul, CitroExpert, CitroVisie en hoofdsponsor Gert de Jong Automobielen. En last, but not least onze onvolprezen officials:

Van links naar rechts: René Verschoor, Thijs Schieving (WW), Harro van der Vlugt, Marcel Schoneveld, Piet van Gelder (WW), Jan Vegt, Eric Smit, Eric Bish, Pieter Hennipman, Anton Titsing, René Roelofs, Arthur Denzler, Sjaak Cornelissen, Annemieke Versteegh, Eric Rienmeijer en Lex de Frel. Op de foto ontbreken Albert Han Wiggers en Niek Verdoes – zij hadden huiselijke verplichtingen.

  1. De route van 2021
  2. Op pad met de bordjes